LIKE I CAREEE

eftersom att msn vägrar fungera måste jag lägga ut mitt arbete här, och jaa. inledningen stämmer inte helt. men smöra lite för läraren funkar alltid ;)


Bob Marley

 

Inledning

I den här texten kommer jag att skriva om Bob Marley. Varför jag valde honom var för att jag har börjat lyssna på hans låtar lite då och då. Efter att jag började lyssna på han, så började reggaenmusiken bli mer och mer intressant för mig. Så jag kände att jag ville veta mera om honom och jag tycker att han verkar intressant. I texten kommer ni att få veta väldigt mycket om bla. Bobs egna familj och Reggaenmusiken och mycket mer.

 

Om Bob Marley

Bob Marley föddes 6 Februari år 1945 i landet Jamaica. Han föddes vid namnet Robert Nesta Marley, men blev senare känd med namnet Bob Marley. Han blev jamaicansk reggaesångare och gitarrist, Marleys första singel var ”Judge Not”. Senare kom några nya hits ”No woman No cry”, ”Three little birds”, ”Buffalo Soldier”, som blev välkända av Bob.

 

Familjen

Bob uppfostrades av sin mamma Cedella Booker. Han var även mycket hos sin morfar när han var liten. Bobs mamma Cedella Booker var 18 år och svart kvinna och Bobs pappa som hette Norval Sinclair Marley var 50 år och vit. Hans föräldrar gifte sig sedan under graviditeten. Norval Sinclair Marley lämnade sedan Bob och Cedella men fortsatte att betala underhåll. Senare när Bob var omkring 10 år dog hans far av en hjärtattack, han saknade en fadersfigur i familjen. Bob bodde bara 2 år hos sin pappa, resten av tiden delade han med sin mor.

 

Bobs familj

År 1966 gifte sig Bob med Alpharita Constantia Anderson som nu heter Rita Marley. 1967 föddes Bob och Ritas första barn som heter Cedella, några år senare föddes deras andra barn David ”Ziggy” Marley. Tillsammans med Rita fick Bob fyra barn, två killar och två tjejer. Barnen heter Sharon, Ziggy, Cedella och Steven. Han fick även sju barn till med olika kvinnor. Hans barn som blev reggaeartister var David ”Ziggy” Marley, Stephen Marley, Julian Marley, Ky-mani Marley och Damian Marley. 1976 i December utsattes Bob, Rita och Bobs manager för ett attentat. Bob träffades lite lätt i armen och managern Don Taylor och Rita blev allvarligt skadade.

 

The Wailers

Omkring 1963 bildades gruppen ”The Wailers” med Bob Marley, Peter Tosh och Bunny Wailer. 1963 till 1966 spelade dem in otroligt många skivor för producenten Clement Seymour Dodd. Deras första framgång var 4 Maj 2004 med hiten ”Simmer down”. Under åren 1968 spelade dem in skivor för Leslie Kong. I slutet av 1969 började Lee Perry medverka i deras grupp. I December 1971 gjorde dem reggaens första riktiga LP-skiva som framfördes med namnet ”Bob Marley And The Wailers”. Under 5 år gjorde The Wailers en mix av kärlekslåtar och låtar med religiöst rastafaribudskap, ex. ”Thank you Lord, ”Hammer” och ”Soul Rebel”. Deras tidigare album ”Burnin” hamnade 1:a plats på singellistan i USA 1974. The Wailers turnéliv tog slut efter det, samma år. Bunny Wailer fick scenskräck och skulle inte kunna stå på scen på flera år. Peter Tosh utvecklade sin begåvning själv och visade musiken i hans nya album ”Legalize It” och ”Equal Rights”.

 

 

Bobs död

22 September 1980 var Bob Marleys sista liveframträdande, sedan dog han 11 Maj 1981 i cancer och hjärntumör. Han har även tjänat mycket mera pengar efter sin död än när han var vid liv. Efter att Bob dött blev en av hans låtar ”No woman No cry”, en större hit än innan. I Februari 1977 spelade Bob Marley fotbollsmatch med sina kompisar och fick under den matchen en tåskada som ledde till cancern.

 

Reggaens musik

Reggae är en rytmisk musikgenre som utvecklades på ön Jamaica som senare blev ett självständigt land 1962. Man kan säga att det är en blandning mellan Africansmusik och Jamaicanskcalypson. Reggaen har sedan dess spritts ut till hela världen. Det finns både ett antal lyssnare och musiker i varje land nu. Det är också en musikstil som i hög grad har utvecklats mycket genom producenter och inspelningstekniker. Bob Marley betraktades som en reggae ikon och gör det fortfarande. Den som anses ha uppfunnit ordet ”reggae” är Toots Hibbert, som tillsammans med sitt band ”The Maytals” var väldigt populära bland både svarta och vita ungdomar i Storbritannien som också kallas för musiklandet. Producenter som Lee ”Scratch” Perry och King Tubby var reggaemusikens ”uppfinnare”. Reggaekulturen har varit som en föreställning av en glad Bob Marley i nyanserna gult, grönt och rött.

 

Sammanfattning

Det som jag tycker har varit mest intressant om Bob Marley har varit om hans död enligt mig faktiskt. Hur han dog och att han var så ung. Jag har också tyckt att det om Bobs familj och Bobs egna familj har varit intressant. Han har en gång i tiden varit som alla andra barn i världen och sen blir han upptäckt som reggaesångar och gitarrist. Utan sin fadersfigur i bilden. Sedan får han flera styckna barn, sju barn med olika kvinnor och fyra barn med Rita.

 


Källförteckning

 

Böcker:

Bonniers Rock Lexikon 2009 sid. 745

 

Hemsidor:

www. Wikipedia.org

Sökord: Bob Marley

 

www.Wikipedia.org

Sökord: Reggaemusik

 

 

Innehållsförteckning

 

·        Inledning   Sid. 1

 

·        Om Bob Marley    Sid. 1

 

·        Familjen    Sid. 1

 

·        Bobs familj    Sid. 1

 

·        The Wailers    Sid. 1

 

·        Bobs död   Sid. 2

 

·        Reggaens musik     Sid. 2

 

·        Sammanfattning    Sid. 2




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0